TISKOVÁ ZPRÁVA: V Bangladéši odlili první beton v JE Rooppur

05.12.2017 20:07

První blok jaderné elektrárny Rooppur s reaktorem VVER-1200 je nyní oficiálně ve výstavbě. Betonování základů reaktorové budovy bylo slavnostně zahájeno 30. listopadu 2017.

„Jaderná elektrárna je pro náš národ dávným snem. Dnes jsme učinili další významný krok k tomu, aby se stal skutečností. Bangladéš se stává součástí jaderného světa. Jaderná elektrárna Rooppur bude postavena za použití nejmodernějších jaderných technologií,“ řekla bangladéšská premiérka Šajch Hasína Vadžídová.

„V dnešní den začínáme stavět objekt, jehož životní cyklus přesahuje 100 let. To znamená, že pokládáme základ spolupráce nejen nás, ale i našich dětí a vnuků. Stejná elektrárna s inovativním blokem typu VVER-1200 už pracuje u nás v Rusku a i v Bangladéši budeme stavět se stejnou péčí jako u nás doma,“ řekl generální ředitel ruské korporace pro atomovou energii Rosatom Alexej Lichačov.

Pro ruský průmysl přináší výstavba jaderné elektrárny Rooppur nové zakázky s vysokou technologickou náročností. Do projektu se zapojí přes 12 000 ruských odborníků z oblastí projektování, inženýringu, výroby komponent, stavebního průmyslu a energetiky. V současnosti Rosatom realizuje 34 zahraničních projektů jaderných bloků ve 12 zemích světa.

Jaderná elektrárna Rooppur se dvěma bloky ruského typu VVER-1200 se staví zhruba 160 kilometrů od města Dháka, hlavního města země. Jde o evoluční projekt generace III+, který plně odpovídá mezinárodním bezpečnostním normám. Projekt uplatňuje koncepci hloubkové ochrany, která je zásadní pro všechny systémy ochrany jaderné elektrárny. Hlavními rysy této koncepce je víceúrovňovost bezpečnostních bariér a systémů a opatření pro omezení dopadu hypotetické těžké havárie na životní prostředí.
To garantuje bezpečnost pro okolní prostředí, obyvatelstvo i personál elektrárny.

Smlouva o výstavbě byla podepsána v prosinci 2015. V roli generálního dodavatele vystupuje společnost Atomstrojexport. V letech 2015 až 2017 probíhaly na staveništi přípravné práce, byla zhotovena prováděcí dokumentace a podklady pro získání nezbytných povolení. První blok má být podle plánu uveden do provozu v roce 2023 a druhý o rok později.

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz