TISKOVÁ ZPRÁVA:Rosatom zakládá společný podnik s nizozemskou Lagerwey na rozvoj větrné energetiky v Rusku

05.12.2017 20:02

Společnost NovaWind, dceřiná společnost ruské korporace pro atomovou energii Rosatom, a nizozemský výrobce větrných turbín Lagerwey založily společný podnik s názvem RedWind. Díky němu urychlí rozvoj technologicky pokročilé větrné energetiky na ruském území.

Společný podnik bude čerpat ze zkušeností společnosti Lagerwey a bude lokalizovat výrobu pro ruský trh za pomoci dodavatelského řetězce společnosti NovaWind.
Společnost RedWind formálně zahájila svou činnost 30. listopadu 2017 během mezinárodní konference a výstavy WindEurope v Amsterdamu. Dohoda byla podepsána Alexandrem Korčaginem, generálním ředitelem NovaWind, a Huibem Morelissem, generálním ředitelem Lagerwey, v návaznosti na licenční dohodu, která byla oběma společnosti podepsána letos v Moskvě.

V čele nově vytvořeného podniku stanul v roli generálního ředitele Emin Askerov, stávající náměstek generálního ředitele NovaWind, a v roli výkonného ředitele Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma ze společnosti Lagerwey. Zbytek vedení společného podniku budou tvořit odborníci na výrobu větrných turbín z různých zemí, kteří mají být brzy jmenováni.

Cílem RedWind je marketing, prodej a dodávky větrných turbín na klíč a jejich údržba. Dále společnost povede lokalizační program, kdy bude zajišťovat kvalifikaci pro stávající dodavatele podniku společnosti NovaWind z Volgodonsku a vypisovat výběrová řízení.
Nový společný podnik bude vyrábět díly pro projekt 388 větrných turbín, které má v Rusku do roku 2022 postavit společnost VětroOGK.

„Od podepsání licenční dohody, k čemuž došlo v letošním roce, byla spolupráce s našimi partnery na velmi dobré úrovni. Založení společného podniku má strategický význam, a nyní tak máme v rukou všechny kompetence nezbytné pro to, abychom hráli hlavní roli v rozvoji ruské větrné energetiky. RedWind bude mít k dispozici nejlepší možnou technologii, nejlepší projektové řízení a silný dodavatelský řetězec. Do vedení firmy posíláme své nejlepší lidi a opravdu věřím tomu, že máme vše pro dosažení úspěchu,“ říká Alexander Korčagin, generální ředitel NovaWind.

Huib Morellisse, generální ředitel Lagerwey, uvedl: „Tento společný podnik je logickým pokračováním našeho úsilí vybudovat solidní a technologicky vyspělý větrný energetický průmysl. Společně vytváříme základ pro nový trh s obrovským potenciálem. Holandská technologie společnosti Lagerwey a zkušenosti s řízením projektů a dodavatelský řetězec společnosti NovaWind vytváří skvělou kombinaci. Jsme hrdí, že můžeme být její součástí.“

Společnost Lagerwey poskytne svou technologii 2,5 až 4,5MW turbín a zajistí hladký transfer technologií a know-how svému ruskému partnerovi. Dále bude pomáhat společnosti RedWind při výcviku pracovníků pro výrobu a provoz větrných turbín. Pro prvních 60 turbín budou komponenty dodány holandskou firmou.

POZNÁMKA: Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 8 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.

Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2016 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz