Tisková zpráva:Evropská komise je připravena bránit své rozhodnutí o JE Paks u Evropského soudu

28.01.2018 12:03

 Rakousko 22. ledna oznámilo, že plánuje podat stížnost na Evropskou komisi kvůli schválení projektu rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks. Evropská komise plánuje své rozhodnutí bránit, uvádí web Euractiv.eu.

Rakousko sousedící s Maďarskem se pyšní svou podporou čisté energetiky a neprovozuje žádné jaderné elektrárny.

„Ve vládě jsme se shodli, že máme dostatečné důvody pro soudní prošetření rozhodnutí Evropské komise,“ uvedla rakouská ministryně pro udržitelnost a turistiku Elisabeth Köstingerová. „Podpora Evropské unie je možná jen v případě, že vychází ze společného zájmu. Pro nás jaderná energetika není ani udržitelným zdrojem energie, ani reakcí na změny klimatu,“ dodala ministryně.

Tiskový mluvčí EK Ricardo Cardoso to 22. ledna komentoval slovy: „Budeme u soudu bránit rozhodnutí Evropské komise.“

Loni v březnu schválila EK maďarský plán postavit v jaderné elektrárně Paks dva nové bloky za pomoci ruské korporace pro atomovou energii Rosatom s tím, že maďarské úřady schválily několik opatření pro zajištění férové konkurence.Dvojice nových bloků zdvojnásobí instalovaný výkon elektrárny, který nyní dosahuje 2000 MW. Maďarsko plánuje zahájit stavební práce již v tomto roce a dokončit je v roce 2025.

Termín pro podání stížnosti k Evropskému soudu zpochybňující rozhodnutí EK je 25. února, uvedl mluvčí. Ve většině takto komplexních případů rozhodl Soudní dvůr Evropské unie sídlící v Lucemburku ve prospěch Evropské komise.

Rakousko podobné právní kroky podniklo v roce 2015 i proti podpoře Evropské komise pro britské plány na vybudování jaderné elektrárny Hinkley Point C v hodnotě 18,15 miliardy eur.

Zdroj: Euractiv.com

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode