Tálibán uvedl, že úřady ztratily kontrolu nad situací v Afghánistánu

10.08.2021 07:21

Situace v Afghánistánu se zcela vymkla kontrole vlády, Mazáre Šeríf brzy padne do rukou Tálibánu*, řekl Sputniku mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid.
„Situace je zcela mimo jejich (vládní) kontrolu, naše síly postupují mírnou rychlostí a Mazáre Šeríf brzy padne. Snažíme se v klidu přesunout i do dalších zbývajících měst,“ řekl Mudžáhid.


Mluvčí dále uvedl, že Tálibán nepřijímá návrh USA na vytvoření prozatímní vlády v Afghánistánu.

Mudžáhid také uvedl, že rozhodnutí o obsazení Kábulu bude přijato až poté, co bude zajištěna kontrola nad ostatními územími v Afghánistánu.

USA při nedávném bombardování pozic Tálibánu v Afghánistánu zasáhly civilní cíle, aby mezi civilisty zasely strach, uvedl mluvčí v neposlední řadě. „(USA) Útočily hlavně na civilní objekty - nemocnice, obchody, mešity a školy -, aby mezi obyvatelstvem zasévaly strach. Ve skutečnosti útočily pouze na civilní cíle,“ řekl.


Aktuální situace


V Afghánistánu čelí vládní síly bojovníkům Tálibánu již více než rok, ti v posledních měsících obsadili významná území ve venkovských a pohraničních oblastech a podnikli útoky na velká města. K eskalaci dochází na pozadí stahování amerických vojáků, které ruské ministerstvo zahraničí označilo za potvrzení neúspěchu washingtonské mise v Avgánistánu.

Tálibán 6. srpna oznámil, že dobyl Zarandž v provincii Nimrúz na jihozápadě Afghánistánu. Zarandž je prvním provinčním městem, které Tálibán od roku 2016 obsadil. Od té doby prohlásili, že obsadili správní centra dalších pěti z 34 afghánských provincií, včetně Kunduzu, vzdáleného 60 km od hraničního přechodu do Tádžikistánu.

Podle západních médií by přechod Kunduzu pod kontrolu Tálibánu mohl znamenat zlom ve vývoji situace v Afghánistánu. Kábul mezitím popřel jakékoli informace o tom, že by ztratil kontrolu nad Kunduzem. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že ofenziva Tálibánu v Afghánistánu pokračuje, ale Moskva nemá informace o tom, že by se Tálibán zmocnil Kunduzu. Afghánská armáda dále uvedla, že znovu získala kontrolu nad správním centrem jedné z provincií.

zdroj:https://cz.sputniknews.com/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode