Taliban obléhá oblast v Panjshiru, hledá rozhovory

24.08.2021 07:31

Odpůrci Talibanu v Pandžšíru stále prostřednictvím sociálních médií hlásí, že jejich morálka je vysoká, a slíbili, že budou i nadále bojovat s radikály

Hnutí Taliban (v Rusku zakázané) obklíčilo síly svých protivníků v afghánské provincii Panjshir, uvedl v pondělí na twitteru mluvčí Talibanu Zabihullah Mujahid.

"Síly [Talibanu] zaujaly pozice poblíž Panjshiru ze strany oblastí Badakhshan, Takhar a Andarab. Nepřítel (síla odporu - TASS) je v obklíčení. Hledáme mírové urovnání a snažíme se problém vyřešit prostřednictvím rozhovorů," říká napsal.

Mudžáhid také poznamenal, že tunel Salang nacházející se poblíž hranice Panjshiru, který navazuje na Salangský průsmyk a přilehlou dálnici, byl osvobozen od nepřítele. Členové Talibanu podle něj zcela vyčistili okresy v provincii Baghlan, které dříve držely odbojové síly.

Mezitím odpůrci Talibanu v Panjshiru stále hlásí prostřednictvím sociálních médií, že jejich morálka je vysoká, a slíbili, že budou i nadále bojovat s radikály. Podle dostupných informací mají několik tisíc bojovníků včetně pravidelných jednotek vládních sil a těžkéhé vojenského techniky.

22. srpna Taliban oznámil, že vysílá několik stovek bojovníků, aby zajistili afghánskou provincii Panjshir na severu země. V sobotu zdroj agentury TASS v regionu informoval, že Ahmad Massoud, syn zabitých, vlivný vůdce tádžické komunity v Afghánistánu Ahmad Shah Massoud (1953-2001) a vůdce odboje, zahájil jednání s členy Talibanu o vytvoření vlády podporující začlenění a překonat politické rozdíly.

Poté, co administrativa amerického prezidenta Joe Bidena oznámila ukončení 20leté vojenské operace Washingtonu v Afghánistánu a zahájila roztahování vojsk, Taliban zahájil ofenzivu proti afghánským vládním silám. 15. srpna se bojovníci Talibanu vpluli do Kábulu, aniž by narazili na jakýkoli odpor, a během několika hodin získali plnou kontrolu nad afghánským hlavním městem. Afghánský prezident Ashraf Ghani řekl, že odstoupil, aby zabránil jakémukoli krveprolití, a následně ze země uprchl. Viceprezident Amrullah Saleh řekl, že podle ústavy se v případě nepřítomnosti prezidenta stane „prozatímním prezidentem“ a vyzval k ozbrojenému odporu proti Talibanu. V současné době západní země evakuují své občany a zaměstnance velvyslanectví.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode