Sámo jako Chazar?

20.03.2024 10:46

Zevrubně jsem to pročetl níže uvedený článek zejména v místech pojednávající o historii a mám k němu zhruba toto.

 

Existuje keltská verze o Řípu, kam přišli dva Keltové bratři s nezapomenutelnými jmény. Což je asi nejvěrohodnější zdroj národního mýtu.

 

Kosmas ve své latinské kronice nepoužil jméno Čech ale Boemus. Výraz češi je zachován v některých jihoslovanských dialektech jako pastevci.

 

Existuje i verze báje o 3 bratrech, Čech, polský Lech a ukrajinský Kyj zakladatel Kyjeva.

 

Chazarská říše má na svědomí vznik slovanského Bulharska. Chazeři původní neslovanské Prabulhary vytlačili do Evropy, kde tito vedeni chánem Asparuchem splynuli ze slovanským obyvatelstvem.

 

Chazarská říše zabránila arabům v 7. století dostat se do Evropy od východu.

 

První založená říše na našem území byla Marobudova germánská markomanská za časů císaře Tiberia (za toho ukřižovali Krista) a ta snad měla centrum v Praze nebo protopraze.

 

Sámovu říši klade do Prahy Jirásek, ale sami češi na tom netrvají, někteří ji umisťují do Poohří, moravané na Moravu jako předchůdce Velké Moravy. Ono Marobud se za římských časů možná rád ukryl v České kotlině. Ale Sámo a Velkom. panovníci se neukrývali ale bohatli z obchodu. Napříč Moravou vedla Jantarová stezka z Říma na Balt a Trstenická ze západu na východ. Býčí skála se uvádí jako významné obchodní místo již v počátcích doby železné. Já bych Sáma viděl na Moravě a Mojmírovce jako jeho potomky (a přemyslovce jako potomky mojmírovců).

 

  Sámo měl být francký kupec, jméno se občas vykládá jako titul tedy Samovládce. Existuje zajímavá romantická verze, osobně jsem ji literárně použil, že šlo o družinu nikoli francou ele perskou. Složenou z peršanů prchájícími před islámem a araby??

 

Mor.Dis


Ahoj prosím tě najeď na odkaz červeně zabarvený- ohledně Sáma a jeho říše.....co si o tom myslíš....
https://aeronet.news/rakousko-zrusi-5-brezna-temer-vsechna-opatreni-proti-covid-19-a-to-vcetne-povinneho-ockovani-vyjimkou-bude-viden-ktera-si-opatreni-ponecha-vetsinu-opatreni-ke-konci-brezna-zrusi-i-slovensko/

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode