Pověst o tom, jak vznikla kaplička v Osvětimanech

21.08.2015 19:49

Jistý hospodář Vrtal kdysi přišel do místní hospody zrovna v okamžiku, kdy tam dorazil z Uher jakýsi potulný dráteník. Právě ten po pár skleničkách kořalky prozradil, že přišel do Osvětiman kvůli něčemu úplně jinému než děravým hrncům. Ve světě prý totiž slyšel, že právě u Osvětiman leží velký kámen, ve kterém je vyryta husí noha. A pod tímto kamenem se nachází poklad. Hned poté dráteník zmožený dlouhou cestou a pálenkou usnul. Vrtal hned věděl, co má dělat.

Místo zvané U husí nohy v Osvětimanech každý znal. Nebylo proto pro něj těžké najít kámen a pod ním i truhlici s pokladem. Když se dráteník druhý den probral a našel místo s pokladem, čekalo na něj velké zklamání. Hned ale věděl, kdo o poklad připravil a tak rodinu čerstvě zbohatlého hospodáře proklel. U Vrtalů se ještě ten den začaly dít divné věci. O půlnoci se zvedl tak silný vítr, že měli strach o střechu. Když hospodyně pekla chleba a dávala ho do pece, vždycky se jí pecen ztratil z lopaty. 

Nakonec byli tak zoufalí, že zašli poprosit o radu faráře. Ten jim poradil, aby peníze dali na nějaké dobročinné účely a nebo podělili žebráky. Nakonec se Vrtalovi rozhodli, že postaví u Náplavového mlýna kříž a pro větší klid svědomí ještě kapličku. Ta stojí za Osvětimany směrem na Vřesovice dodnes. 

Převzato z: www.rozhlas.cz/brno/znasimoravy/_zprava/povest-o-tom-jak-vznikla-kaplicka-v-osvetimanech--1514726

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode