Plné sklepy a spíže přivábily na podzimní Floru přes 25 tisíc návštěvníků

27.10.2016 13:38

 Plné sklepy a spíže. Takové bylo hlavní motto letošní poslední, podzimní etapy zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc. Během čtyř dnů prošlo branami Výstaviště Flora Olomouc kolem 25,5 tisíce návštěvníků včetně držitelů čestných a volných vstupenek. Je to zhruba o pětistovku méně než vloni, konečná čísla se ale budou ještě upřesňovat podle výsledků prodeje online vstupenek přes internet.
Letošní 21. ročník celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc - podzimní etapa, nad kterým opět převzal záštitu ministr zemědělství Marian Jurečka, doplnily už tradičně oblíbený festival gastronomie a nápojů Olima a také Podzimní zahradnické trhy. Motto podzimní Flory znělo tentokrát Plné sklepy a spíže a v tomto duchu se nesla i hlavní expozice v největším pavilonu A. Návštěvníci si tak mohli vychutnat rozmanité barvy i vůně toho nejlepšího ovoce a zeleniny od špičkových tuzemských producentů - členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR - uloženého po sklizni ve špajskách a sklípcích.  Přístavba pavilonu A opět patřila společné expozici Českého zahrádkářského svazu s ovocem, zeleninou, prodejem burčáku a vín, výstavkou hub a také vyhledávaným poradenstvím.
Na galerii pavilonu potěšily návštěvníky oblíbené Dny moravských vín s řízenými degustacemi vedenými zkušenými odborníky-sommeliéry. V sobotu ve 13 hodin pak byly na scéně Samba u palmového skleníku vyhlášeny výsledky 13. ročníku Grand Prix ovocných destilátů Flora košt. Letos se do soutěže přihlásilo 270 vzorků z nejrůznějších koutů Čech, Moravy i Slezska, což znamenalo vzhledem k nepřízni počasí pro domácí pěstitele spíše slabší ročník. Mezi vítězi v deseti kategoriích si nejčestnější místo nalezla hruškovice pana Miroslava Vaculíka z Vřesovic. „Je to pro mě velká čest, že jsem toto ocenění ve zdejší odborné soutěži získal. Už dříve se mi zde podařilo vyhrát některé z jednotlivých kategorií, tentokrát jsem ale poprvé uspěl v celkovém pořadí. Olomoucká Flora je pro mě takovou srdeční záležitostí,“ vyznal se vítěz Miroslav Vaculík.
Nejen on si však z podzimní Flory odnesl ocenění za svou produkci. Své ceny převzali také ovocnáři a zelináři a předány byly rovněž diplomy v nejprestižnějších kategoriích: Pohár ředitele Výstaviště Flora Olomouc získaly Pavla Bukolská a Hana Tunková za architektonické ztvárnění hlavní expozice v pavilonu A na téma Plné sklepy a spíže, cenu předsedy představenstva společnosti Výstaviště Flora Olomouc Východočeská ovocnářská unie za dlouholetou spolupráci a Čestné uznání ředitele výstaviště Flora Olomouc pánové Vítězslav Bičík, Bronislav Hlůza a Pavel Koudelný za obsažné a estetické uspořádání letošní výstavy hub.
Na podzimní Floře byly rovněž prezentovány výsledky soutěží prestižních potravinářských značek kvality Klasa, Regionální potravina Olomouckého kraje a Výrobek OK. Ceny si odnesly mimo jiné třeba pivo Chomout Režná Bára z chomoutovského pivovaru Chomout nebo kachní stehýnka ve vlastním sádle pečená z Bezchlebovy rodinné konzervárny Via Delicia.
Nejbližší velkou akcí pořádanou v areálu Výstaviště Flora Olomouc budou tradiční a návštěvnicky oblíbené vánoční trhy Vánoce Flora 2016 ve dnech 9. - 18. prosince.

Flora Olomouc.

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode