Od 1. ledna mohou cestující platit v autobusech kartou

22.12.2017 19:22

Veřejnou autobusovou dopravu čeká od 1. ledna významná změna. Cestující budou moci ve všech autobusech objednávaných Olomouckým krajem platit kartou. Bezkontaktní karty zároveň začnou sloužit jako nosiče časových jízdenek, například týdenní či měsíční.

 

Nový systém placení pilotně fungoval již řadu měsíců na Jesenicku, k němuž se postupně přidávaly další regiony. Od Nového roku bude tato moderní služba dostupná na celém území Olomouckého kraje.

Bezkontaktní placení bude k dispozici v příměstských autobusech objednávaných krajem a ve vozidlech městské hromadné dopravy v Prostějově, Šumperku, Zábřehu a Přerově. Výjimkou je Dopravní podnik města Olomouce, kde cestující jízdné tímto způsobem prozatím nezaplatí, nicméně i ten bude akceptovat časové jízdenky na platebních kartách. Pro tyto účely proto vybaví své revizory příslušnými čtečkami.

Časové jízdenky bude možné nakupovat v e-shopu, případně v předprodejních místech. Jedna cesta „na přepážku“ čeká také občany, kteří mají nárok na slevu jízdného, typicky například žáky a studenty. Systém je připraven například i na ztrátu platební karty, jež v tomto případě nemusí znamenat, že lidé o svou měsíční jízdenku přijdou. Cestující v tomto případě kartu jednoduše deaktivuje přes e-shop a předplatné přenese na novou kartu nebo o to požádá na předprodejním místě.

Nový způsob placení opět zatraktivní cestování pomocí takzvaného tarifu IDSOK, který je ekonomicky výhodný a dělá veřejnou dopravu ještě více konkurenceschopnou v porovnání s individuální jízdou automobilem. Tarif nabízí také možnost využívat takzvaných KOMBI ZÓN. Cestující s touto službou nemusejí řešit, zda pojedou autobusem či vlakem a po jaké trase, zaplatí jednoduše za dopravu z jednoho místa do druhého. Pokud jim tedy například ujede vlak, nastoupí do autobusu, aniž by museli řešit jakékoliv doplatky na jízdném.

Obliba tarifu IDSOK výrazně roste. Zatímco v roce 2016 jej na železnici využilo 10,2 milionu cestující, za 11 měsíců letošního roku to bylo již 15,3 milionu. V případě autobusové dopravy činí nárůst z loňských 21,3 milionu na dosavadních 22,1 milionu.

Bezkontaktní placení jízdného je jednou ze služeb, které cestujícím rok 2018 a s ním související změny v organizaci veřejné autobusové dopravy. Olomoucký kraj služby dopravců jako vůbec první vysoutěžil na 10 let dopředu a stanovil jim náročné podmínky, které musejí splnit. Občané tak mají jistotu, že průměrné stáří autobusů v příměstské dopravě nepřesáhne 5 let a nejstarší vozidla budou mít maximálně 10 let. V průběhu trvání desetiletých smluv se tak například všechna vozidla obnoví. Každý nový vůz přitom bude muset být bezbariérový a vybavený informačními LCD panely. 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode