Nepatřičná kreativita pražských novinářů

19.04.2017 09:08

 Občas nahlédnu na internetu i na Novinky.cz, co je nového a tak. A občas se tam najdou perly, na které e-mailem redakci upozorňuju. Po čase již mé e-maily s dotazy ignorují a už neodpovídají. Jeden z posledních „úlovků“ se týkal oblíbené Vincentky. Text se mi příliš nezdál a tak jsem se poptal (mimo redakci Novinek) i ředitele Vincentky a.s..

 

Vážený pane řediteli,

obracím se na Vás s několika dotazy ve věci článku, týkajícího se Vincentky, na Novinky.cz, který jsem si dnes (9. 4. 2017, autor Kristýna Léblová) přečetl.  O české (pozn.: S přimhouřením oka lze chápat jako „z České republiky“.) léčivé „moře“ mají zájem zahraniční investoři, i když není jisté, kdy vyschne

Z textu článku vyjímám: V lázeňském městečku Luhačovicích si místní užívají jednoho z největších darů přírody, léčivé pramenité vody známé pod jménem Vincentka. Přestože o výnosný byznys s léčivou vodou láká zahraniční obchodníky, současný majitel Jaroslav Šumšal se zavázal, že udělá vše pro to, aby zázračná voda patřila stále Čechům.

Dotaz: Opravdu jste něco takového řekl a k tomu se zavázal? Myšleno Vám osobně, na základě Vaší národnosti? Či jen myšleno, aby zůstala ve vlastnictví firmy z ČR?

Dále se v textu uvádí:

Vincentka v zahraničí Českou (pozn.: S přimhouřením oka lze chápat opět jako „z České republiky“.) léčivou vodu používají převážně Češi. … atd.

Dotaz: Dělali jste si výzkum u návštěvníků Luhačovic? Či uvedeno dle množství distribuovaného v rámci ČR?

Pokud jen bylo myšleno, že většina se spotřebovává v ČR a část jde do zahraničí, je i tato formulace nesprávná a nešťastná, částečně diskriminační.

OBČANY ČR NELZE OZNAČOVAT VÝRAZEM ČEŠI!

Dotaz poslední: Autorizoval jste tento článek v tomto znění?

U redakce Novinky.cz je tato (asi i účelová) chybovost pravidlem.

Děkuji předem za Vaše případné vyjádření a přeju Vám příjemný den,

S pozdravem

Jaroslav Stohl, Kuřim, Morava, m. j. konzument Vincentky

Jak se dalo očekávat, redakce hraje mrtvého brouka, ale ozval se pan ředitel a zde je jeho odpověď:

Dobrý den pane Stohl,

děkuji za vaši reakci na zmiňovaný článek v Novinky.cz. Pokud vás uspokojí aspoň částečně moje odpověď, budu rád. Tento článek je přesně to co jste nazval cíleným výmyslem pražské kreativní novinářky, která bez autorizace vyplodila toto dílko. Tématem této akce měla být s videem provázené interview o Vincentce jako daru ,který příroda nabídla na rozhraní ČR a SR, abychom k této léčivé vodě měli asi stejně daleko. Když jsem před 20 lety  ve svých 52 letech stál před bránou zdevastované, vytunelované, opuštěné budovy, ve které se od r. 1949 plnila Vincentka nechtěl jsem věřit tomu, že toto může být také výsledek té “neviditelné ruky trhu“ jak to některý z našich významných politiků nazval. Byl to výsledek první vlny privatizace, ti  hodně šikovní a dobře informovaní lidé plenili a plenili.  Nevím, kde jsem tehdy našel tu odvahu si půjčit tolik peněz na koupi této zdevastované  budovy a začít se pokoušet zvednout společně s rodinou zvednout z prachu tento jedinečný dar přírody. Mnoholetá tvrdá práce se podařila, Vincentka byla zachráněna. Nelpím na věcech, ale mám z toho dobrý pocit, že Vincentka slouží ke zdraví lidem. Všechny ty blbosti o českém moři, vysychání a zájmu investorů jsem nevypustil z úst, byla to volná diskuze, kterou si kreativní bytost takhle zformulovala. Ano, můžu vás ujistit, „česko a české“ z mého pohledu je míněno přesně tak jak jste to pochopil pro obyvatele ČR a SR, bez důrazu na národnosti. Jsme malá rodinná spol. čistá bez zahraniční účasti.

Děkuji Vám, pane Stohl, za pochopení, přeji Vám hodně zdraví i s Vincentkou.

Ing. Ladislav Šumšal

PS: Ani mé jméno neuvedli správně, ale Jaroslav prý je podobné.

Co dodat? Že ne vše, co je na internetu, je pravda. A že nekvalitní práce, rádoby novinářů, asi přibývá. Dokážeme se ještě v záplavě obdobných blábolů orientovat?

Jaroslav Stohl, signatář Deklarace moravského národa

zdroj:moravskynarod.cz

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode