NATO poskytuje bezpečnostní záruky spojencům, nikoli partnerům jako Ukrajina

01.12.2021 06:23

NATO garantuje kolektivní bezpečnost svých členů, ale ne partnerů, jako je Ukrajina, kterým aliance poskytuje podporu, řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na tiskové konferenci po příjezdu do lotyšského hlavního města Rigy na jednání ministrů zahraničí NATO.

„Musíme pochopit rozdíl mezi spojencem v NATO, například Lotyšskem, Polskem a Rumunskem, a blízkým a vysoce ceněným partnerem [jako je] Ukrajina, pro kterou poskytujeme podporu, výcvikové kapacity, vybavení, ale pro spojence máme bezpečnost. záruky podle článku pět,“ řekl Stoltenberg novinářům na otázku, jakou pomoc může NATO poskytnout Kyjevu v případě údajné ruské vojenské agrese.

Je to pošesté za posledních pět dní, co generální tajemník NATO učinil prohlášení o údajném ruském vojenské aktivitě na hranici s Ukrajinou. Vyzval Rusko k transparentnosti a deeskalaci a varoval, že v případě vojenské agrese NATO donutí Moskvu zaplatit vysokou cenu. Odmítl však sdělit, zda aliance zvažuje podniknout nějaké vojenské kroky na podporu Kyjeva.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov již dříve řekl, že Moskva jasně viděla úmyslné mediální tažení Západu s cílem vykreslit Rusko jako hrozbu pro politické urovnání na Ukrajině. Peskov nevyloučil, že křížová výprava byla jen převlekem k zakrytí "agresivních cílů, které může Kyjev pěstovat".

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode