Námořník Rasch spojil Přerov s Kotorem. Smlouva o partnerství měst byla podepsána v den výročí jeho úmrtí

16.02.2016 17:59

V pořadí sedmé partnerské město si zapsal do svého přátelského seznamu Přerov - a to sice černohorský Kotor. Charta o vzájemné spolupráci byla podepsána při slavnostním aktu právě v Kotoru. Samotný akt zaštítil také Chargé d´Affaires Petr Šmejkal z velvyslanectví České republiky v Podgorici.

Jakýmsi spojníkem nového partnerství je osobnost Františka Rasche – přerovského rodáka, který byl významným účastníkem vzpoury námořníků rakouského válečného loďstva. "Popraven byl v Boce Kotorské 11. února roku 1918 a jeho památku si každoročně připomínají občané obou měst. Blíží se sté výročí jeho smrti a zástupci Kotoru projevili zájem vstoupit do přátelského vztahu s Přerovem,“ uvedl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský. 

V partnerské smlouvě se obě města zavazují navázat neformální vzájemné propojení občanů a podnikatelů Přerova a Kotoru. "Hodláme zahájit spolupráci v oblastech kultury, školství a vědy, cestovního ruchu, ekonomiky a také sportu. Zástupci Kotoru nám například nabídli zapůjčení materiálu o Františku Raschovi z jejich muzea - a my jsme je pozvali na letní slavnosti k 760. výročí povýšení Přerova na město,“ řekl druhý primátorův náměstek Tomáš Navrátil.

Kotor je sedmým městem, s nímž zástupci Přerova podepsali partnerskou smlouvu. Mezi spřátelená města dále patří český Děčín, slovenský Bardějov, holandský Cuijk, ukrajinský Ivano Frankivsk a polská města Ozimek a Kedzierzyn-Kozle.
 

 
 

zd

Převzato z: prerov.nejlepsi-adresa.cz/zpravy/clanky/Namornik-Rasch-spojil-Prerov-s-Kotorem-Smlouva-o-partnerstvi-mest-byla-podepsana-v-den-vyroci-jeho-umrti-15419

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode