Morava navrhuje řešit paty losem.Berbr soptí.

17.03.2018 16:38

 Praha - Místopředseda Fotbalové asociace ČR za Čechy Roman Berbr striktně odmítl návrh moravské komory rozhodovat volbu předsedy ve 4. kolem losem. Návrh na změnu stanov zaskočil i současného šéfa FAČR Martina Malíka, přestože se pondělního jednání moravské komory účastnil.

Morava se dosud změně pravidel bránila, protože v současném dvoukomorovém systému měla i při bezmála polovičním zastoupení stejnou sílu jako početnější Čechy. Právě kvůli tomu skončila patem červnová volební valná hromada. Malík tak byl zvolen až na mimořádné prosincové valné hromadě.

Světová federace FIFA proto českému fotbalu pohrozila vysláním normalizační komise, pokud nezmění stanovy, aby už nemohlo k zablokování volby dojít. Česká komora přišla v lednu několika návrhy, která však Morava odmítla a nyní přišla s vlastní alternativou.

"Budeme navrhovat, aby volba předsedy byla ve stanovách rozšířena o čtvrté kolo, ve kterém by rozhodoval los," uvedl v tiskové zprávě Zdeněk Zlámal, první místopředseda FAČR za Moravu. "Losem ostatně v případě nezvolení kandidátů v předchozích dvou kolech volby končí také volba všech dalších členů výkonného výboru, včetně místopředsedů," přidal předseda řídící komise pro Moravu Pavel Nezval. Dosud měla volba tři kola a ve všech bylo vítězství podmíněno úspěchem v české i moravské komoře.


Berbr však moravský návrh tvrdě zkritizoval. "Podle mě se pan Zlámal absolutně zbláznil a doporučuji mu akutní léčbu," uvedl v prohlášení. "Slovo domluva znamená, že se domluví dva subjekty, v tomto případě tedy zástupci Čech se zástupci Moravy. Ne, že se domluví pan Zlámal s panem Nezvalem, nebo pan Zlámal s panem Zlámalem," dodal.


"Česká komora s navrhovaným řešením zásadně nesouhlasí," přidal. "Jestli tomu dobře rozumím, tak Morava navrhuje, a teď dám příklad: ve 3. kole volby bude mít jeden kandidát 150 a druhý 50 hlasů. Co se může stát? Ve 4. kole budeme rozhodovat o předsedovi cvrnkáním korunou. Opravdu inteligentní řešení!" prohlásil.

Morava o návrhu rozhodla na pondělním jednání v Olomouci, kterého se účastnil i Malík. Předseda FAČR však odmítl, že by na schůzce byl návrh o losu schválen. Zúčastnění byli podle něj pouze informování o průběhu dosavadního jednání obou komor.

"Z mé strany byli přítomní opakovaně informováni o nutnosti kroku změny stanov. Mrzí mě, že přestože jsem v pondělí na všechny apeloval, abychom jednali mezi sebou, čelní moravští představitelé svými neuváženými mediálními výroky dál eskalují napětí," řekl Malík.

Moravská komora na pondělním jednání také potvrdila mandát vyjednávací skupině o změně stanov v čele se Zlámalem. Současně však zdůraznila, že předmětem jednání bude pouze úprava pravidel volby předsedy a ne změny v dvoukomorovém systému.

"Uvítali jsme, že tento návrh přímo na pondělním jednání podpořil i předseda Malík, který jej rovněž považuje za konstruktivní řešení, jak vyhovět požadavku FIFA," dodal Zlámal s tím, že moravští zástupci se rozešli s heslem "Pojďme dělat konečně fotbal a konec politikaření".

Zdroj:sport.ihned.cz  

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode