Mluvčí Talibanu říká, že válka v Afghánistánu skončila - Al -Džazíra

16.08.2021 07:11

Nepřátelství na území Afghánistánu skončilo, prohlásil mluvčí radikálního hnutí Taliban  pozdě v neděli poté, co jeho síly zavedly kontrolu nad hlavním městem země Kábul.

"Válka v Afghánistánu skončila. Právem jsme dosáhli toho, co by mělo být naše - svobody naší země a nezávislosti našeho lidu," řekl v rozhovoru pro Al Mohammad Naeem, oficiální mluvčí politické kanceláře Talibanu v Kataru. Jazeera.

Podle jeho slov Taliban brzy rozhodne o formě vlády a politického režimu v zemi.

„Chceme, aby naše země byla bezpečná a bez korupce,“ řekl.

Zopakoval, že radikální hnutí zaručí „bezpečnost všem cizincům a členům diplomatických misí, kteří se v současné době v zemi nacházejí“. Navíc slíbil amnestii „jakémukoli afghánskému politikovi, který je připraven k dialogu“.

Vysoce postavený člen Talibanu pro The Times mezitím řekl, že hnutí nemá v plánu v zemi ustavit koaliční vládu.

Militanti z radikálního hnutí Taliban (v Rusku zakázaného) vstoupili v neděli do hlavního města Afghánistánu Kábulu, kde se nesetkali s žádným odporem, a začali převzít kontrolu nad vládními úřady a policejními stanicemi, opuštěnými provládními silami. Afghánský prezident Ashraf Ghani opustil zemi a podle posledních zpráv dorazil do Uzbekistánu. Později Taliban oznámil, že získal kontrolu nad všemi okresy afghánského hlavního města.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode