Kam nás dovedla EU: Nedostatek plynu v Evropě může v roce 2021 dosáhnout 70 miliard m3

22.10.2021 06:23

Podle ruského prezidenta byl tento nedostatek způsoben chladnou zimou, nedostatečným čerpáním do podzemních zásobníků plynu, klidným a horkým létem.

Nedostatek plynu v evropských zemích může letos činit asi 70 miliard metrů krychlových za podmínek, kdy Rusko navyšuje dodávky plynu, zatímco dodávky ze Spojených států a Blízkého východu klesají, podle čtvrtečního prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina. setkání mezinárodního klubu Valdai.

"Nedostatek na evropském trhu by mohl činit asi 70 miliard metrů krychlových. To je hodně. To je člověkem vytvořený výsledek hospodářské politiky Evropské komise. Rusko s tím nemá nic společného. Rusko, konkrétně Gazprom, zvýšil dodávky na evropský trh: Gazprom – celkově o 8,7 % a o 12 % – do zemí mimo SNS,“ řekl.

"V absolutním vyjádření je to více než 11 miliard metrů krychlových plynu. Američané a [společnosti] z Blízkého východu mají nedostatečné dodávky o 9 miliard a Gazprom to zvýšil o více než 11 [miliard]," dodal Putin .

Tento nedostatek byl podle něj způsoben chladnou zimou, nedostatečným čerpáním do podzemních zásobníků plynu, klidným a horkým létem a také řadou makroekonomických důvodů, včetně politiky Evropské komise odklonu od dlouhodobých kontraktů. k nákupům na spotovém trhu.

"Produkce v Evropě klesla v první polovině roku o 22,5 miliardy metrů krychlových - to je první faktor. Za druhé, 18,5 miliardy metrů krychlových nebylo přečerpáno do zásobníků plynu. Odčerpali 71 % a nepřečerpali 18,5 %. To je v první polovině roku. Když se podíváte na celý rok, můžete ho vynásobit dvěma,“ dodal.

Krize v evropském plynárenském průmyslu eskalovala letos na podzim poté, co spotové ceny plynu začaly raketově růst, přesáhly 1 000 USD za 1 000 metrů krychlových a téměř dosáhly 2 000 USD za 1 000 metrů krychlových při nízké obsazenosti zásobníků plynu.

Podle pozorovatelů byla krize způsobena řadou faktorů. Jedním z nich byl explozivní růst poptávky po plynu z Asie, který způsobil prudký nárůst cen na asijském trhu a také odliv dodávek z evropských tras. Situaci zhoršovala skutečnost, že se podíl výroby větru v Evropě snížil.

Hlavním důvodem vysoké volatility na trhu s plynem však byla nízká kapacita kapacity zásobníků plynu. V polovině října byla evropská podzemní úložiště plynu zaplněna 71% objemu plynu, který z nich byl odebrán v minulé sezóně.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode