FBI zveřejňuje dokument o útocích z 11. září odtajněných podle Bidenova dekretu

12.09.2021 06:42

Dokument pochází z roku 2016 a vychází ze svědectví osoby, která pracovala na saúdskoarabském konzulátu v Los Angeles a později usilovala o získání amerického občanství.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zveřejnil v sobotu první z dokumentů o útocích z 11. září 2001, odtajněných jako součást dekretu amerického prezidenta Joe Bidena. Dokument je zveřejněn na webových stránkách  oddělení.

„Tento materiál je zveřejňován jako součást výkonného nařízení podepsaného 3. září 2021, které se týká přezkoumání odtajnění některých dokumentů souvisejících s teroristickými útoky z 11. září 2001,“ stojí v vysvětlující zprávě.

Odtajněný dokument, který obsahuje značný počet fragmentů zachycených po zveřejnění, pochází z roku 2016. Obsahuje 16 stran a vychází ze svědectví osoby, která pracovala na saúdskoarabském konzulátu v Los Angeles a později aspirovala na získání amerického občanství. Kvůli důvěrnosti byl také odstraněn název zdroje.

Zpráva odkazuje na kontakty této osoby s osobami, které by podle amerických úřadů mohly poskytnout významnou logistickou podporu teroristům, kteří se 11. září 2001 podíleli na únosu osobních letadel. Zejména mluvíme o kontaktech zdroje s dalšími dvěma občany Saúdské Arábie, z nichž jeden také pracoval na saúdském konzulátu v Los Angeles, a druhý by podle FBI mohl být agentem saúdské rozvědky.

Bidenův dekret
Dne 3. září americký prezident Joe Biden podepsal dekret, který přezkoumával některé vládní dokumenty týkající se útoků z 11. září 2001 na možné odtajnění.

Dříve asi 1,8 tisíce Američanů, včetně příbuzných obětí útoků z 11. září, podepsalo Bidenovi dopis, ve kterém ho vyzvali, aby se zdržel účasti na vzpomínkových akcích věnovaných příštímu výročí tragédie, dokud odtajnil okolnosti útoky. Autoři výzvy jsou přesvědčeni, že tyto dokumenty obsahují důkazy o zapojení vůdců Saúdské Arábie do incidentu. Skupina navíc upozornila na skutečnost, že Biden, ještě jako prezidentský kandidát, se zavázal v tomto ohledu sdělit co nejvíce informací, ale nikdy to neudělal.

Velvyslanectví Saúdské Arábie ve Spojených státech zase oznámilo, že tamní úřady jsou pro úplné odtajnění všech dokumentů souvisejících s vyšetřováním amerických úřadů útoků z 11. září v naději, že zveřejnění těchto materiálů „bude navždy“ skoncovat s nepodloženými obviněními proti království “.

11. září 2001 se 19 teroristů ze skupiny Al-Káida (v Ruské federaci zakázaných) zmocnilo čtyř osobních letadel. Dva z nich poslali do věží Světového obchodního centra v New Yorku a dalšího do budovy Pentagonu na předměstí Washingtonu. Čtvrté unesené letadlo také mířilo do hlavního města, ale havarovalo poblíž města Shanksville (Pensylvánie). V důsledku tohoto útoku bylo kromě samotných teroristů zabito 2 977 mužů, žen a dětí.

Zdrojh:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode