Evakuace z Afghánistánu „mimořádný úspěch“ - Biden

01.09.2021 06:42

Hlava státu poznamenala, že USA ukončily nejdelší zahraniční vojenskou kampaň

Operace USA při evakuaci lidí z letiště v Kábulu byla „mimořádným úspěchem“. Tento názor vyjádřil americký prezident Joe Biden v Bílém domě v úterý po dokončení této operace.

Americký prezident zdůraznil, že úspěch mise v Afghánistánu umožnil americký vojenský personál, diplomaté a průzkumní specialisté, kteří „riskovali své životy, aby dostali americké občany, Afghánce a naše spojence na palubu letadel a ven ze země“.

Hlava státu poznamenala, že USA ukončily nejdelší zahraniční vojenskou kampaň. „Dokončili jsme jeden z největších přepravních letů v historii,“ řekl. „Žádný národ nikdy v historii nic podobného neudělal; pouze Spojené státy měly kapacitu, vůli a schopnost to udělat,“ dodal americký prezident s tím, že přes 120 000 lidí bylo evakuováno do bezpečí. Podle Bidena je toto číslo více než dvojnásobné, než si většina odborníků myslela, že je možné.

Afghánská válka
Pokračovat ve válce v Afghánistánu již není v zájmu USA, řekl Biden.

„Odmítám pokračovat ve válce, která již neslouží životně důležitým národním zájmům našeho lidu,“ zdůraznil.

"Už jsme neměli jasný účel otevřené mise v Afghánistánu. Po 20 letech války v Afghánistánu odmítám poslat další generaci amerických synů a dcer do války, která měla už dávno skončit," Americký prezident poznamenal.

„A hlavně po 800 000 Američanech sloužících v Afghánistánu ... Poté, co bylo 20 744 amerických vojáků a žen zraněno a ztráty 2 461 amerických zaměstnanců, včetně 13 životů, které byly ztraceny právě tento týden, odmítám otevřít další desetiletí válčení v Afghánistánu, “Řekl Biden. Podle něj to bylo „správné rozhodnutí, moudré rozhodnutí, nejlepší rozhodnutí pro Ameriku“.

Bided zdůraznil, že USA dosáhly svého původního cíle v Afghánistánu „zajištěním spravedlnosti“ Usámovi bin Ládinovi, strůjci útoků z 11. září.

Poté, co Bidenova administrativa oznámila ukončení americké vojenské operace v Afghánistánu a stažení vojsk, zahájil Taliban (v Rusku zakázaný) ofenzívu proti afghánským vládním silám. 15. srpna se bojovníci Talibanu vpluli do Kábulu, aniž by narazili na jakýkoli odpor, a během několika hodin získali plnou kontrolu nad afghánským hlavním městem. Afghánský prezident Ashraf Ghani odstoupil a uprchl ze země. Americká vojska opustila Kábul do 31. srpna, čímž skončila jejich 20letá přítomnost v Afghánistánu.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode