Dopis představitelům moravských měst a obcí.

13.03.2018 08:16
Vážené starostky, starostové, 
Vážení představitelé samospráv moravských měst a obcí, 
  
v měsíci březnu si obyvatelé celé Moravy připomínají rovnou dvě významné osobnosti našich, ale také světových dějin. Hned ve středu 7. března to bylo narození moravského misionáře a překladatele DAVIDA ZEISBERGERA - "Apoštola indiánů" (*7. března 1721, + 17. listopadu 1808) duchovního církve Moravských bratří, či Moravské církve. Jeho křesťanské misie vedené nenásilnou cestou byly velmi úspěšné. Několik indiánských kmenů, především Mohykánů a Delavarů se s nadšením po křtu přejmenovalo na Moravany nebo moravské indiány. Moravané mezi indiány hlásali lásku k bližnímu, učili je pěstovat zemědělské plodiny atd. Rodák ze severomoravského Suchdola nad Odrou se naučil hned několik indiánských dialektů a mohl tak skvěle komunikovat s domorodým obyvatelstvem severní Ameriky.   
 
28. března si pak připomeneme moravského vědce, filosofa a učitele JANA AMOSE KOMENSKÉHO - "Učitele národů" (*28. března 1592, + 15. listopadu 1670) posledního biskupa Jednoty bratrskéPoté, co byl nucen opustit moravskou vlast, začal cestovat po Evropě a získával si věhlas. Jan Amos Komenský "Moravus" byl šiřitelem harmonie, humanismu a vyzýval k nápravě a toleranci v tehdejší evropské společnosti. Vynikal v mnoha oborech. Vytvořil například unikátní, v té době nejpřesnější, mapu Moravy (Markrabství moravského). Jeho dílo vedlo k modernizaci školství. 
 
Vážení představitelé samospráv, chci Vás požádat o uctění památky tohoto velkého Moravana. Prosím o vyvěšení moravské vlajky dne 28. března 2018 na budovách vašich radnic a obecních úřadů. 
Děkuji vám za skvělou dlouholetou spolupráci při propagaci zdravého moravského patriotismu. 
  
S pozdravem a přáním všeho dobrého
 
předseda regionu MNO Haná 

regionální zmocněnec iniciativy "Za vyvěšování moravské vlajky"

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode