Cesta

29.04.2015 11:46

Mnozí z nás, moravských patriotů, se zamýšlí co a jak udělat pro Moravu, případně pro Moravu se Slezskem, aby navrácení tisíciletých moravských práv, upřených nám v době diktatury komunisty a následně podivnou pravicovou kamarilou kolem Václava Klause, která především zprivatizovala hospodářství státu do kapes zlodějů, většinu ostatního zničila - nebo prodala - a ještě nadělala dluhy !!! "Nezapomenutelnou" postavou, stojící za opětovným zrodem "komunistických" krajů po Listopadu a rozbitím historických zemských hranic, byl i lžidoktor Kalvoda.

Ale to jsou obecně známé skutečnosti, které si někteří z nás stále nechtějí připustit, protože působí až neskutečně a tak si mnozí říkají, tak to nemohlo být, to není možné!

Dnes nechci poukazovat na to co se stalo, kdo za co může. Ale chci se dívat dopředu. Chci ukázat jednu cestu, sice nenápadnou a zdaleka ne vždy použitelnou, ale dobrou a zaručeně fungující.

Mnohé naše vesnice dostaly po Listopadu tvrdou ránu. Zmizela velká část zemědělských družstev, mnohé podniky v blízkých městečkách byly zrušeny. Lidé se částečně vystěhovali do větších měst, případně tam přechodně bydlí a na vesnici se vracejí jen na víkendy. Jiní dojíždějí. Odjíždějí často brzy ráno a vracejí se večer, většinou už unavení.

Satelitní městečka u velkých měst jsou umělá, neživotná. U každého domu kamera - sichr je sichr. Zda se tam v budoucnu objeví nějaký společný či společenský život - těžko říct. Zatím to moc nevypadá.

 

Ale ve středně velkých a menších obcích je to přece jen jiné. I když se mnohde změnil život co se jeho některých stránek týká k horšímu, přece jen jsou tam lidé určitou komunitou, znají se, mají stále mnoho společného. A pokud v takové obci žije několik moravských patriotů, kteří se znají a dokáží společně uspořádat nějakou akci pro lidi v obci, nebo i z okolí, která bude dobře přijímána, pod hlavičkou té které promoravské iniciativy, je to ta nejlepší propagace Moravy a moravanství. Ještě lépe, pokud na to mají dost sil, času, odvahy a schopností (i organizačních), i několik takových akcí do roka. Není potřeba propagovat přímo Moravu a moravanství. Ne každý to umí a když se o to příliš úporně snažíme, někdy vyvoláme spíš opačnou reakci. Lidé časem pochopí, kdo se pro ně snaží něco dobrého udělat, zorganizovat. Kdo se snaží, aby opět pomaličku začala jejich obec žít jako společenství.

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode