České a moravské firmy očekávají hospodářský růst v Rusku

22.12.2017 19:18

České a moravské firmy jsou připraveny realizovat v Rusku nové investiční projekty. Podnikatelé očekávají, že ruská ekonomika začne v blízké době růst a s tím bude spojen i růst poptávky po výrobních strojích a jiných zařízeních.

Ředitel společnosti TRATEC-RUS (ruské dceřiné firmy české společnosti TRATEC-CS) Sergej Volkov uvádí, že spolupráci omezují sankce, které zakazují dodávat výrobní stroje do podniků obranného průmyslu, ale že tyto ztráty je možné minimalizovat pomocí společných projektů s civilním sektorem ruského hospodářství. Řekl to během akce Dialog investorů, fóra zahraničního byznysu na Uralu pořádaného Korporací pro rozvoj středního Uralu a Uralskou obchodní a průmyslovou komorou.

Společnost TRATEC-RUS dodává příslušenství a díly obráběcích strojů pro společnost GRS Ural, dodavatele obráběcích strojů, a spolupracuje s výrobcem lokomotiv Uralskie lokomotivy a výrobcem tramvají Usť-Katanskij vagonostrojitělnyj zavod. Díky spolupráci ve formě společných podniků získává polovina obráběcích strojů společnosti GRS Ural ruský původ, což umožňuje několikanásobně zvýšit jejich odbyt.

Avšak ruský trh prochází nelehkými časy. Podle Volkova s uvalením sankcí klesla potřeba strojírenské produkce a investoři, kteří vybudovali velké podniky na výrobu obráběcích strojů, dnes mají problémy s jejich výrobou.

Expert Alexander Trachtenberg předpokládá, že k poklesu ruského HDP, který byl zaznamenán v posledních třech letech, došlo v oblasti hospodářství, která byla neefektivní. Podle jeho názoru sankce způsobily konec nekonkurenceschopných firem, což je v důsledku prospěšné. V poslední době se propad a růst v reálném sektoru a v energetice neshodovaly: propad v průmyslu byl menší než v energetice a růst byl naopak vyšší. Z toho podle experta plyne, že se v Rusku zvyšuje účinnost využití energie, což vytváří předpoklady pro ozdravení hospodářství.

Volkov je přesvědčen, že v Rusku velmi brzy začne hospodářský růst. Ale bude jej nutné povzbuzovat vytvářením poptávky a zaváděním strukturních změn. Čeští a moravští  podnikatelé očekávají, že ruská vláda oživí hospodářství řadou reforem.

 Prezident Uralské obchodní a průmyslové komory Andrej Besedin potenciální růst hodnotí s opatrným optimismem. „Rozpočtové obtíže mohou v roce 2018 ovlivnit výši finanční podpory hospodářství. Ale na druhou stranu v tom nic strašného nevidím, protože jsme si už zvykli pracovat za složitých podmínek. Naše spolupráce s českou stranou v poslední době nabírá otáčky: v roce 2016 export uralských firem vzrostl o 53 % a import o 14 %. Proto se do budoucnosti dívám optimisticky,“ řekl Besedin.

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode