Brutální útok nožem ve Vídni. Odnesli to rodina a mladý muž. Pachatel měl být dávno deportován, jenže...

10.03.2018 14:08

Kronen Zeitung i dnes informuje o podrobnostech případu afghánského migranta, který ve středu večer ve Vídni pobodal tříčlennou rodinu a mladého Čečence. Podle všeho byl policii velmi dobře známý a měl být dávno deportován.

Středeční násilný incident ve Vídni opět nutí rakouské politiky k zamyšlení nad přistěhovaleckou politikou země. Pravděpodobný pachatel, třiadvacetiletý Afghánec Jafar S., nejprve zaútočil u vchodu do stanice metra na Praterstraße na tříčlennou rodinu. Zatímco šestapadesátiletá žena a její sedmnáctiletá dcera jsou ve stabilizovaném stavu, tak otec rodiny, sedmašedesátiletý stomatolog, je v kritickém stavu a bojuje o svůj život na jednotce intenzivní péče.

Afghánec se poté vydal na útěk a po třiceti minutách s nožem v ruce zaútočil také na dvacetiletého Čečence. Toho také pobodal, ale mladík je rovněž mimo ohrožení života. Několik minut nato byl útočník zajištěn policií a převezen na nejbližší služebnu, kde byl zadokumentován a vyslechnut. Vyšetřovatelé již vyloučili, že by šlo o teroristický útok. Nicméně zjistili, že mladého Afghánce již v minulosti zatýkali.

Migrant přišel z Afghánistánu do Rakouska v roce 2015 a prakticky ihned se zapojil do obchodování s drogami. Byl za tento delikt několikrát odsouzen a navíc se dopustil i násilného útoku. Mezitím podal žádost o azyl, ale tu později stáhl. Opustil azylové centrum a žil dlouhé měsíce jako ilegál v hlavním městě země. Po spáchání bezpočtu trestných činů na něj však došlo nyní, teprve po třech letech, kdy překročil rakouské hranice.

Vše nasvědčuje tomu, že nyní již udělají policisté jeho kriminálnímu počínání navždy přítrž. U výslechu připustil, že byl rozčílený a měl agresivní náladu. Jeho motiv tedy nebyl náboženský, jak se tak stalo v mnoha jiných případech v Rakousku, ale i v Německu a dalších západoevropských zemích, které přijímaly stovky tisíc uprchlíků a migrantů ze zemí Blízkého východu a Afriky. Čečence potom dle svých slov napadl, protože jej obviňoval z drogové závislosti.

 

Nyní čeká Afghánce soud, který pravděpodobně rozhodne vzhledem k opakovaným excesům pachatele o exemplárním trestu. Pro mnohé však přijde spravedlnost příliš pozdě. „Měl být deportován už dávno,“ sdělil redakci deníku Kronen Zeitung nejmenovaný zdroj policie. Vojenský policejní šéf Gerhard Pürstl včera vyzval politiky ke zpřísnění azylových zákonů. „Pokud někdo přijde do naší země, musí se rychle integrovat.“

Převzato z: www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Brutalni-utok-nozem-ve-Vidni-Odnesli-to-rodina-a-mlady-muz-Pachatel-mel-byt-davno-deportovan-jenze-527369

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode