Bojovníci ISIS -K chtějí zaútočit na americké síly a jejich spojence v Afghánistánu - Biden

25.08.2021 06:56

Americký prezident řekl, že je „odhodlán“ zajistit realizaci své mise opustit Afghánistán

Ozbrojenci ISIS-K, členové Islámského státu, teroristické organizace postavené v Rusku mimo zákon, hledají způsoby, jak zaútočit na americké síly a jejich spojence v Afghánistánu, řekl americký prezident Joe Biden v úterý v Bílém domě o situaci v Afghánistánu.

Biden řekl, že je "odhodlán" zajistit realizaci své mise opustit Afghánistán. Řekl, že ví o rostoucích rizicích a je třeba s nimi počítat. Mezi tato rizika Biden označil nebezpečí útoku ISIS-K, pobočky Islámského státu v Afghánistánu (v Rusku zakázán).

„Každý den, kdy jsme na zemi, je další den, kdy víme, že ISIS-K se snaží zaměřit na letiště a zaútočit na americké i spojenecké síly a nevinné civilisty,“ řekl Biden. Řekl také, že „každý den operací na místě jsme zvyšovali riziko pro naše vojáky s rostoucími hrozbami ze strany ISIS-K a že dokončení mise do 31. srpna závisí na pokračující koordinaci s Talibanem, včetně nepřetržitého přístupu evakuovaných osob na letiště."

V úterý mluvčí Talibanu (v Rusku zakázán) Zabihullah Mujahid řekl, že každý, kdo chce opustit Afghánistán, to bude moci udělat do 31. srpna. „Nepovolili bychom žádné evakuační operace po 31. srpnu,“ řekl. Mudžáhid také řekl, že silnice na mezinárodní letiště v Kábulu byla uzavřena a je povolen průjezd pouze cizím státním příslušníkům. „Zavřeli jsme silnici na letiště a dovolili jsme pouze cizincům,“ řekl mudžáhid.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode